Babeczki z kremem i owocami

Babeczki z kremem i owocami to pyszna i efektowna propozycja deseru. Delikatne babeczki są wypełnione kremem, a na wierzchu ozdobione kawałkami sezonowych owoców. To idealne połączenie słodkości i świeżości, które zadowoli każde podniebienie. Doskonałe na przyjęcia, urodziny czy popołudniową herbatę z przyjaciółmi.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce połącz 2 i ¼ szklanki mąki, 200 g zimnego masła i szczyptę soli
  2. Dodaj 2 żółtka i 100 g (¾ szklanki) cukru pudru
  3. Napełnij foremki ciastem na babeczki i uformuj spód i boki
  4. Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (bez termoobiegu) lub 165 st.C (z termoobiegiem) przez około 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.
  5. Zagotuj 400 ml mleka
  6. Dodaj do masy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, zmiksuj, a następnie powoli wlej gorące mleko, mieszając.
  7. Ponownie zagotuj masę na małym ogniu, mieszając intensywnie, aż zgęstnieje
  8. Przełóż wystudzony budyń do miski miksera, dodaj 200 g miękkiego masła oraz skórkę z cytryny lub sok cytrynowy (opcjonalnie)
  9. Napełnij wystudzone babeczki kremem i udekoruj owocami.
  10. Przechowuj babeczki w lodówce, szczególnie latem
Babeczki z kremem i owocami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Babeczki z kremem i owocami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up