Anielski puch: ciasto z białek

Anielski puch to delikatne ciasto białkowe o lekkiej konsystencji, idealne na lekkie i puszyste desery. Pomimo prostoty składników, jego przygotowanie wymaga precyzji i cierpliwości przy ubijaniu białek. Takie ciasto doskonale nadaje się na lekkie i niezbyt słodkie popołudniowe przekąski.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przygotuj foremkę do ciasta, którą odwrócisz do góry nogami.
  3. Oddziel białka z 14 jajek (około 575 g) do dużej miski.
  4. Dodaj do białek 1/3 filiżanki (75 ml) gorącej wody.
  5. Dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli i 1,5 łyżeczki kremu winnego.
  6. Ubijaj składniki mikserem, stopniowo dodając 2,25 filiżanki (450 g) cukru, aż masa będzie sztywna i lśniąca.
  7. Delikatnie wsyp 1,5 filiżanki (192 g) mąki tortowej i delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki.
  8. Wlej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  9. Piecz ciasto przez 40-45 minut, aż stanie się złociste.
  10. Po upieczeniu odwróć formę do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia przez co najmniej 1 godzinę.
  11. Ciasto jest gotowe do podania.
  12. Smacznego!
Anielski puch: ciasto z białek

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Anielski puch: ciasto z białek, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up